Kopia eller orginal?

I kväll sitter jag och drömmer om några designklassiker som jag skulle vilja ha i mitt hem, någon gång. Däremot har jag svårt att motivera för min familj att vi ska köpa köksstolar för en förmögenhet eller en fåtölj värd en Thailandsresa….

Men så finns det ju företag som gör identiska kopior på dessa designklassiker, som Infurn och Designers Revolt. Jag är kluven, älskar ju formen, själva designen på gamla, tidlösa klassiker, är det då så viktigt om det är original eller inte? Och samtidigt som jag tycker det är förfärligt med kopior, moraltanten i mig rynkar på överläppen, så gläds jag alldeles förfärligt åt att gemene man faktiskt har råd att ha vackra, stilsäkra möbler hemma. Fråga. Är designmöbler bara till för överklassen?

Frida Ramstedt med inredningsbloggen Trendenser skrev ett intressant inlägg om just detta år 2011, och med en bra förklaring om det verkligen lagligt att kopiera möbler så, rakt av.

Själv drömmer jag vidare om Y-stolen, formgiven av Hans J. Wegner för Carl Hansen år 1949! Spana in fler vackra designmöbler hos Carl Hansen här.

carl hansen, dansk design

Foto: Carl Hansen

I morgon onsdag börjar årets Formexmässa, håll utkik, det blir massor av uppdateringar på bloggen under kommande dagar, med massor av härliga bilder och tjuvtittisar på årets alla pryl,- och möbelnyheter!

Ha en skön tisdagskväll vänner!

Annonser

3 kommentarer

 1. Jag har också tänkt en del kring det där och känner mig också lite tveksam till olicensierade kopior, men har efter en del funderande kommit fram till att om vi nu har kapitalism som ekonomiskt system och därmed litar på den fria konkurrensen som styrmedel, då måste vi även konkurrensutsätta tillverkare av designprodukter. När patent på mediciner eller microchip som kostat miljarder att ta fram bara gäller i 20 år, är det då inte ganska orimligt att en möbeldesign är skyddad i 75.

  Att Svenskt tenn får konkurrens om sina tygmönster som är över 25 år gamla beror ju på att de har orimligt höga priser. Produktionskostnaden kan knappast vara särskilt hög, om tyget inte är handvävt i Sverige. Licensavgiften eller royalty till designern, är den rimlig sett till arbetsinsatsen? Är det rimligt att en designer har ensamrätt på sin form eller mönster i 75 år? Som grafisk designer har jag själv väldigt svårt att motivera att jag skall ha ensamrätt på mina alster i mer än 25 år.

  Genom att sätta för höga priser, skapar man själv marknaden för kopior. Att en designer eller producent vill att ens produkter skall vara lyxprodukter som får folk att känna sig exklusiva är förståeligt, men jag anser inte att det är samhällets uppgift att hjälpa till med det under en hel livstid. Tvärtom bör de som sagt konkurrensutsättas efter en begränsad tid och 75 år är alldeles för länge. Det kommer alltid finnas de som vill ha originalen ändå även om man släpper formen fri efter 25 år.

  Gilla

  • Hej Carl! Tack för din åsikt och att du tog dig tid att lämna en kommentar! Vad intressant att höra det från dig med egen erfarenhet i branschen, och jag håller verkligen med dig, genom alldeles för hög prissättning skapar man ju en hungrig marknad. Se bara på modebranschen… där kopiorna massproduceras i öst och säljs på gatan och marknader för en spottstyver.

   Gilla

 2. Ja själv är man numer hatad av Trendenser för att ha skrivit om Voga det känns väl tacky att hänga ut andra bloggare för att höja sin egen falnande trafik kanske 🙂 Jag tycker iaf att alla människor ska ha råd att ha lyxigt hemma billigt och det är det min blogg går ut på En VANLIG svensson har inte råd med en designer pjäs för 150 000 och kommer aldrig få det. Det kopieras överallt i branschen men grejen är att de designers som kopieras kommer aldrig falla ur tid för det. Den summan varje möbel kostar gör att omsättningen alltid kommer vara lika hög med eller utan kopior. Är man trygg med sitt original är kopiorna bara den största komplimang man kan få. Låt alla få blogga om vad de vill utan häxjakt i hälarna och fram för …..Lyxigt till budgetpris 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s