10 saker som lockar en inbrottstjuv!

Att drabbas av inbrott är en stor sorg.

Inte bara att man förlorar värdefulla saker och att någon främling har rotat igenom alla saker… känslan av att hemmet inte längre känns säkert är fruktansvärt.

 

Själv har jag haft flera inbrott, både i mitt nya och gamla hus och garage. Alla mina guldsmycken jag har ärvt av min mamma och mormor blev stulna, liksom mer triviala saker som datorer, kamerautrustning och laptops. Maken och jag har har givetvis installerat larm, men faktum är att vi inte har speciellt mycket värdefulla saker hemma längre. Ok, vi har tv, barnen har lite halvgamla spelkonsoller, but that´s it!

Vad tittar tjuven efter när han bryter sig in i ett hus? Här är 10 saker som välkomnar tjuven….

1. Soptunnan. Är det tömning på fredag och du har ställt ut sopkärlet redan på tisdagen? Ja då vet tjuven att du är på resande fot.

2. Har du samlat tomma kartonger från olika teknikprylar, tv-apparater och dylikt för pappersinsamling? Det visar att ni har nyinköpta prylar hemma…. och det gillar ju tjuven!

3. Att sätta namnet på postlådan förenklar arbetet för tjuven att ta reda på era telefonnummer och ringa och se om någon svarar. (Har du hemtelefon se till att alltid vidarekoppla ert nummer även när ni bara är på jobbet!)

4. Har du snäst av en telefonförsäljare och frustat att ”jag är på jobbet, jag har inte tid att prata” eller ”jag är precis på väg ut genom dörren”. Du behöver inte berätta var du är, inte heller säga ”ring ikväll istället när jag är hemma igen”… telefonförsäljaren/ tjuven tackar och tar emot all information.

5. Ju fler som hyr hus i ditt område, desto större är risken för inbrott. Tillfälliga hyresgäster har inte samma omvårdnad av området och inte samma känsla för om det stryker okända bilar. Ju fler fasta boende desto större är grannsamverkan.

6. Ge aldrig en extranyckel till städerska eller annan personal. Även om just den personen inte gör något kan hen kopiera nyckeln (och föra vidare information om huset, larm, lås etc) och det blir inbrott vid ett senare tillfälle, när personen i fråga har slutat för länge sedan.

7. Om du alltid släcker alla lampor när du går och lägger dig så blir det så tydligt om någon är hemma eller inte. Låt alltid någon lampa lysa, gärna på olika ställen i huset. Ett släckt hus gör det också välkommet för tjuven att spana in genom alla fönster. Ha även ljusdeckare som slår på lite överallt runt huset, så tjuven inte får arbeta i fred.

8. Att be grannen ta posten är inget nytt, men ack så värt att påpeka. En fylld postlåda är mer än välkomnande för tjuven.

9. Även om en hög häck skapar en insynsskyddad tomt så gör också en hög häck runt huset att tjuven får jobba helt ostört.

10. Sätt så mycket lås du kan. Har du dörr mellan våningarna eller rummen inomhus? Lås! Alla lås försvårar och förlänger tjuvens arbete. Har du en stege på tomten? Se till att låsa fast den i en vägg så tjuven inte kan ta den och klättra in genom ett fönster på andra våningen. Eller har du grind vid entrén, lås den, grannarna kommer tycka det ser konstigt ut om någon hoppar över grinden.

Hoppas ni fick lite tankar och idéer kring säkerhet.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s