Tack Jesper Juul, sommarångesten försvann!

Sommaren lider mot sitt slut.

Och här sitter jag på altanen i morgonsolen. Egentligen är det här min stund på dagen, när jag njuter som mest med min kopp kaffe, solen strålar och fåglarna kvittrar.

Istället har jag suttit här med vrålångest.

Jag har jobbat större delen av sommaren, våra båda bilar har varit trasiga och vår båt började äntligen funka efter månader av problem. Våra barn, 11 och 13 har svävat runt själva här hemma större delen hela sommaren. Haft dödstråkigt medan de sett alla sina vänner på Facebook och Instagram resa jorden runt och göra roliga saker från morgon till kväll.

Det skapar ångest. Vrålångest.

 

Jag har verkligen världens finaste barn. De klagar väldigt, väldigt sällan. De är ofta tacksamma för det lilla. Men jag vet att de drömmer och längtar. Och jag skulle vilja ge dem allt, ge dem hela världen i mina händer.

Och det är tufft när man ser sin dotter sakta och apatiskt glida in i tonåren. Min lilla tulta som alltid skrattat och varit glad. Vad vill hon? Jo hon vill ha en hundvalp eller resa till Maldiverna…. det är allt. Och sonen som bara tycker allt man föreslår är dödstråkigt, helst verkar han inte vilja vara i närheten av mig eftersom jag tydligen är det mest pinsamma som finns.

Shopping tycker de båda är kul…. men det fyller ju bara ett tomrum tillfälligt och jag vill inte för mitt liv att de ska vänja sig vid det.

Ipads och telefoner har fyllt större delen av deras sommar. Och ja jag känner mig som världens absolut sämsta mamma (och nej pappan ser inte detta som ett problem, det är ”nyttigt att ha tråkigt” säger han).

Jo visst är det det. Och när jag läste författaren och familjeterapeutens Jesper Juuls fina artikel nyss, så fick jag ro i själen.

Han skriver bland annat så här:

Långtråkigheten är en viktig nyckel till att skapa en bättre balans inuti den enskilda människan oavsett ålder. Har man tålamod till att ta sig igenom rastlösheten kommer man i kontakt med kreativiteten, som betyder mycket mer än enbart att teckna, måla och modellera. Kreativiteten är där vi möter oss själva, lär oss själva att känna, uttrycka oss själva. Kreativa perioder innehåller också många reflekterande, nästan meditativa pauser, där det som för en timme sedan kändes som en obekväm tomhet, plötsligt erbjuder ro och återhämtning. Därmed blir kreativiteten viktig för barns självkänsla och mindre beroende av att det skall vara som de andra för att bli accepterade. De blir mer självständiga och det leder faktiskt till en större social kompetens (Läs hela hans artikel ”Är det sunt att ha långtråkigt” HÄR)

Så nu säger jag hej då till ångesten, njuter av solens tillfälliga strålar och tackar livet att vi är friska.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s