Snälla! Välj julskinka med omsorg!

Min familjs matkonto har ökat katastrofalt de senaste två åren.
Min man älskar att laga mat och råvarorna har blivit allt mer viktiga för varje dag som går och för varje nytt recept han provar. Ekologiskt och närodlat står högst på listan. Och jag är ju enormt tacksam för det – djurvän som jag är – trots att jag inte ens vågar tänka på hur mycket vi spenderar på mat i månaden.

 Journalisterna Malin Olofsson och Daniel Öhman (reportrar på Ekot i Sveriges Radio) gjorde 2011 den uppmärksammade programserien ”Matens Pris” och som även har blivit en bok (som belönats med Stora Journalistpriset).

Malin och Daniel har analyserat vår julskinka… och efter alla skräckbilder på danska (och svenska) grisar så känns en ekologisk skinka idag som en självklarhet.

1. Dansk julskinka (30-60 kronor kilot)
Sämre djurhållning än i Sverige. Hög användning av antibiotika och svansarna kuperas ofta. En stor del av djuren föds upp på brasilianskt sojamjöl. Sojaproduktionen sker ofta med användning av det hälsovådliga bekämpningsmedlet Paraquat och bidrar dessutom till skövling av regnskog.
Varumärken: Tulip och Nybergs Deli (kokt).

2. Svensk julskinka (50-100 kronor kilot)
Grisarna har lite bättre utrymme och tillgång till mer halm än i Danmark. Men de utfodras också med en stor andel sojamjöl. Här finns en rad märkningar som inte betyder något. Som exempel nämns gårdsgris eller gourmetskinka, vilket inte säger något om varken djurhållning eller miljö.
Varumärken: Här finns de flesta stora mataktörerna med som ICA, Scan, Pärsons och Ugglarp.

3. Sigill-märkt skinka (100-150 kronor kilot)
Här ställs högre krav på en bättre djuromsorg. Fodret ska till huvuddelen vara svenskodlat, men sojamjöl förekommer även här.
Varumärken: Ica Selection gårdsgris, Nibble, Havor och Karlsfält.

4. Ekologisk julskinka (130-300 kronor kilot)
Finns i många varumärken. Men se upp med märkningen. Krav är till exempel en tuffare standard som innebär att grisarna får gå och böka i jord och där det inte är tillåtet att tillsätta nitrit till skinkan. EU-ekologisk märkning innebär att grisarna kan stå på en betongplatta. Det är också okej att tillsätta nitrit, vilket ger en rosa färg till skinkan.
Varumärken: Melins, Änglamark, Garant Ekologiskt och Scan.

5. Vildsvinsjulskinka (190-350 kronor kilot)
Det miljövänligaste alternativet. Vildsvinsstammen bidrar till biologisk mångfald. Finns både från vildsvin som gått fritt och som fötts upp i fångenskap. Kan vara svår att få tag på.
Varumärken: Sjunkaröd, Vrena viltslakteri, Tvärskogs vilt (urval).

Obs! Priserna ovan är från 2011, så de får man ta med en nypa salt. Summa summarum…. köp en dyr skinka om du är åtminstone lite mån om djurens välmående. Och jag är ju inte vegetarian ännu…. men det dröjer nog inte länge till!

Annonser

4 kommentarer

  1. Om man också väljer större andel vegetarisk kost generellt sett (även större andel vegetabilier med kött som tillbehör hellre än tvärtom, om man ändå vill äta kött), så ger det stora vinster för vårt klimat och vår miljö – och matkontot behöver inte växa extremt mycket trots djur- och miljövänliga ekologiska val eftersom många vegetariska råvaror (inte hel- eller del-färdiga specialprodukter dock) är betydligt billigare än animalier. Med större andel grönt har man råd att välja bra kött!!

    Gilla

  2. Jag håller helt med dig Heléne! Just nu äter jag vegetariskt 3-4 dagar i veckan och bara den ”lilla” detaljen att jag känner mig mycket piggare är ju en extra bonus!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s