Visste ni det här om nyårsraketerna?

Visst är det väl vackert med nyårsraketer?
Men personligen är jag helt emot nyårsraketer, därför att:

1. Allt för många hanterar nyårsraketer med alkohol i blodet. (Visste ni att det sker ca 100 allvarliga olyckor med raketer varje år? Googla så får ni se rejält obehagliga bilder på både djur och människor!)

2. Merparten av våra husdjur, katter, hundar, hästar, kaniner mm mår psykiskt dåligt av ljudet från smällarna…. (deras hörsel är ju betydligt mycket bättre än människans hörsel).  Och många skjuter inte bara raketer vid 12-slaget…. en del börjar redan mitt på dagen och fortsätter långt in på natten.

3. Många av skogens djur flyr och överger sina vinterbon i ren panik.

4. Sist men inte minst….. har ni tänkt på alla tungmetaller som finns i raketer? Detta är hämtat direkt från Naturskyddsföreningens hemsida: 

Sex av åtta fyrverkeripjäser innehåller det livsfarliga ämnet hexaklorbensen. Forskning visar att hexaklorbensen bland annat kan orsaka cancer, skador i hjärnan samt störa hormonbalansen.

Hexaklorbensen tillhör ett av världens tolv värsta miljögifter, ”the Dirty dozen”, tillsammans med ökända kemikalier som DDT och PCD. Ämnet är förbjudet i Sverige sedan 1980 och sedan 2004 omfattas det av Stockholmskonventionen, ett globalt avtal för att stoppa produktion och spridning av vissa långlivade organiska föroreningar.

Alla åtta undersökta fyrverkeripjäser innehåller dessutom en eller flera av tungmetallerna bly, kvicksilver, kadmium och krom, som Sverige länge arbetat för att reglera. dessutom en eller flera av tungmetallerna bly, kvicksilver, kadmium och krom, som Sverige länge arbetat för att reglera.

Det känns ju inte speciellt kul att vi skjuter upp tunga gifter över våra skogar, bostadsområden och mitt i våra stadskärnor. Tycker vi har nog med tillsatser och skit i allt från kläder, mat, möbler, skönhetsprodukter mm.

Jag tycker helt enkelt raketer ska förbjudas. Låt kommunen stå för ett trevligt uppskjut av raketer – och den som absolut vill se raketer får ta sig dit. Det var allt från mig idag!

Annonser

2 kommentarer

 1. Min man skadades svårt av en hemgjord raket när han var 16, så i vårt hem har det aldrig funnits en raket.
  När barnen var i den åldern när de ville få skjuta raketer, så visade min man och deras pappa sina brännskador, även för kompisarna och berättade hur det var att ligga på sjukhus i 6 månader när man var 16 år.
  INGA tjatade om detta fler gånger.
  Hälsningar Skåneland

  Gilla

 2. Hej ”Skåningen”… Tack för att du delar med dig. Fler borde verkligen veta baksidan av raketer, det är väldigt få som verkar bry sig och tycker mer ”att det hör till nyårsafton”. Gott Nytt År till dig och din familj 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s